3 tojás, 25 dkg cukor, só, 10 dkg liszt, 50 dkg eper, 20 dkg marcipánmassza, 5 dkg porcukor, 4 ek. eperlekvár, 1 citrom, 8 lap zselatin, 500 g joghurt (natúr vagy epres), 2 zacskó vaníliás cukor, 500 g tejszín, 5 dkg natúr pisztácia
Elkészítés:
A tojások fehérjét 2 dkg cukorral és a sóval kemény habbá verjük. a tojássárgájákat 7 dkg cukorral és 2 ek. langyo svízzel krémesre keverjük. Váltogatva beledolgozzuk az átszitált lisztet meg a tojáshabot, és az alján sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 25 percig sütjük. Az eperből 20 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, majd a többit pépesítjük. A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, és két réteg folpack között két, 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A piskótát kettévágjuk. Az alsó lapot és a másik lap tetején vékonyan megkenjük a lekvárral, majd befedjük egy-egy marcipánlappal. Az alsó lap köré karimát pattintunk. A citrom levét kifacsarjuk. A zselatint az utasítás szernt feloldjuk. A joghurtot simára keverjük a maradék cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, 4 ek. kivételével az eperpürével és a citromlével. A feloldott zselatint kisebb adagokban a krémhez adjuk. A tejszín felét kemény habbá verjük, és a dermedő krémbe forgatjuk. A tortalapra simítjuk, ráborítjuk a tetejét, és 3-4 órára a hűtőbe állítjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük az eperpürével és a vaníliás cukorral. Az epres habbal bevont tortát 1 órára a hűtőbe tesszük. Végül az oldalára durvára aprított pisztáciát nyomkodunk, és a tetejét a maradék felszeletelt eperrel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése