2009. február 3., kedd

Tojáslikőrös őszibaracktorta

Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, só, 5 tojás, 20 dkg durvára darált mogyoró, 2 tk. sütőpor, 2 ek. rum, 6 lap zselatin, 1 doboz (850 ml) őszibarackbefőtt, 8 dkg porcukor, 2 dl tojáslikőr, 500 g tejszín, 25 dkg csokoládés ostyarúd


Elkészítés:


A csokoládét finomra reszeljük. Krémesre keverünk 8 dkg puha vajat 8 dkg cukorral, illetve csipetnyi sóval. Egyenként beledolgozzuk 3 tojás sárgáját, majd a rummal együtt hozzáadjuk a darált mogyoróval meg a sütőporral elvegyített reszelt csokoládét. A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a masszába forgatjuk. 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon, 50 percig sütjük. Rövid pihentetés után kivesszük a formából. A zselatint a szokott módon lecsöpögtetjük. A maradék vajat krémesre keverjük a porcukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral, majd egymás után beledolgozzuk a maradék 2 tojás sárgáját. A tojáslikőrt 2 ek. kivételével elkeverjük a feloldott zselatinnal, majd a krémhez adjuk. 3,5 dl tejszínből meg a 2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a krémbe forgatjuk. A tortalap köré karimát pattintunk, és a tésztát vékonyan megkenjük a krémmel. Az ostyarudakat sűrűn egymás mellé, a karimához állítjuk. A barackokat 2 darab kivételével elosztjuk a torta közepén. Befedjük a maradék krémmel, és 4 órára hűtőbe állítjuk. Fogyasztás előtt eltávolítjuk a karimát, és felverjük a maradék tejszínt. A torta tetejére habrózsákat nyomunk, és rákanalazzuk a 2 ek. tojáslikőrt. A félretett barackokat cikkekre vágjuk és kidíszítjük a tortát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése