6 tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 15 dkg cukor, 2-3 dkg liszt, 2-3 dkg étkezési keményítő, 1 csapott tk. sütőpor, 7-8 dkg darált mogyoró, 8 lap vagy 24 gramm színtelen zselatin, 450 gramm tejszín, 2,5 dl + 2 ek tojáslikőr, 10 dkg moszkauer (csokis aljú mandulás grillázskorong), 3 ek. reszelt étcsokoládé, a díszítéshez: 8-10 hámozatlan mogyoró, sütőpapír
Elkészítés:
Két tojást szétválasztunk. A fehérjéket 2 ek. hideg vízzel kemény habbá vrjük, és közben beleszórunk 1 zacskó vaníliás cukrot, 5 dkg cukrot és csipetnyi sót. Egymás után beledolgozzuk a 2 tojássárgáját, majd beleforgatjuk az étkezési keményítővel, a sütőporral és a darált mogyoróval előzőleg elvegyített lisztet. Az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük és a formában hűlni hagyjuk. A tortalapot a formából kiborítjuk, kerek tálra állítjuk, és karimát pattintunk köré. A tejszínből 250 grammot kemény habbá verünk, é sközben hozzáadjuk a másik zacskó vaníliás cukrot. Robotgép habverőjével 4 tojást a maradék cukorrl kb. 8 perc alatt krémesre keverünk, és belevegyítünk 2,5 dl tojáslikőrt. Az utasítás szerint feloldott zselatint 3 ek. krémmel elvegyítjük, és a többi krémhez adjuk. Beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a masszát a tortalapra simítjuk. Kb. 3 órára a hűtőbe állítjuk. A maradék tejszínből vert kemény habot 1 púpozott evőkanálnyi kivételével közepes lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a karima eltávolítása után a torta tetejére habrózsákat nyomunk. A grillázskorongok csokoládés felét a félretett tejszínhabbal megkenjük, és a torta oldalára ragasztjuk. Végül a habrózsákat a maradék tojáslikőrrel meglocsoljuk, a reszelt csokoládéval megszórjuk és mogyoróval díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése