Hozzávalók:
- a tésztához: 10 dkg étcsokoládé, 4 tojás, 12 dkg kristálycukor vagy sütőcukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 10 dkg liszt, 7 dkg étkezési búzakeményítő, 2 púpozott teáskanál sütőpor, - a forma kikenéséhez. margarin és liszt
- a krémhez és díszítéshez: 9 evőkanál krémlikőr (pl. Baileys), 25 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 6 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 tojásfehérje, 3-5 dkg fehér csokoládé, 1 kis nejlonzacskó
Elkészítés:
- A tojások fehérjét 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá felverjük. Beleszórjuk a kétféle cukrot és a sót, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, végül beleforgatjuk a felaprított csokoládét. Margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es tortaformában, előmelegített sütőben, 175 fokon (gáznál 2-es fokozaton) kb. 30 percig sütjük. - A kihűlt piskótalapot keresztben háromfelé vágjuk és a likőrrel mindegyiket meglocsoljuk. A nagyobb darabokra tördelt csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A tejszínt habbá felverjük, és hűtőszekrénybe állítjuk. A 6 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a langyos csokoládét, azonnal beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjéket. - Az alsó lap köré karimát pattintunk. A lapot a csokoládéhab 1/4-ével megkenjük és a középső lappal befedjük. Megkenjük, a harmadik piskótalappal befedjük, és a torta tetejére vastagabb, hullámos habréteget készítjünk. Kb. 40 percre hűtőszekrénybe tesszük. - A maradék habot szobahőmértékleten állni hagyjuk. A fehér csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk. A karimát eltávolítjuk, és a torta oldalát a maradék habbal bevonjuk. Tetejére a folyékony fehér csokoládéval csíkokat rajzolunk. A tortát kb. 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése