2009. január 11., vasárnap

Fagylalttorta málnával


Hozzávalók:

3 közepes tojás, 7-8 dkg cukor, 1 zacskó vaníliáscukor, csipetnyi só, 5 dkg liszt, 2-3 dkg étkezési búzakeményítő, 1 teáskanál sütőpor, 2 doboz (1 literes) vaníliafagylalt, 1 üveg (225 g) málnalekvár, 10 dkg friss gurulós vagy mirelit málna, 2-3 dkg tej tortabevonó, 1 dl tejszín, a díszítéshez: 12 dkg málna, 2 evőkanál felaprított natúr pisztácia, sütőpapír

Elkészítés:

- Forró vízfürdőben a tojásokat a kétféle cukorral és csipetnyi sóval addig verjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A vízből kivesszük, és sűrű, hideg krémmé keverjük. Beledolgozzuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elvegített lisztet, majd az alján sütőpapírral kibélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáznál 2-es fokozat) 20-25 percig sütjük. Rácsra téve 15 percig pihentetjük, majd kiborítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt és teljesen kihűtjük. - A dobozos fagylaltot a hűtőszekrényben 30 perc alatt kissé felengedjük. Közben a piskótát keresztben félbevágjuk, és a két vágott felületet ecset segítségével a megmelegített málnalekvárral megkenjük. - Az alsó piskótalap köré karimát pattintunk. A fagylalt 2/3 részét a (mirelit) málnával óvatosan összekeverjük, a tortaformában lévő lapra simítjuk, és a másik lappal befedjük. Ráhalmozzuk a maradék fagylaltot, elsimítjuk, és a tortát 4-5 órára mélyhűtőbe állítjuk. - Forró vízfürdőben a durvára felaprított tortabevonót megolvasztjuk, kis nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó egyik sarkát kivágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, közepes lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a karima eltávolítása után a torta tetejére 14 habrózsát nyomunk. Körben a torta oldalára cakkos csokoládécsíkokat nyomunk. A habrózsák közepébe 1-1 szem málnát ültetünk, végül a tortát a málnával és a pisztáciával megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése