2009. január 3., szombat

Milky Way torta


Hozzávalók:

7 szelet (26 g-os) Milky Way, 8 dl tejszín, 3 tojás, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 7 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési (búza) keményítő, 1 kissé púpozott teáskanál sütőpor, 12 g színtelen zselatin, 1 dobz (850 ml) őszibarackbefőtt, a díszítéshez: bonbon (pl. mini Milky Way), kakaópor és porcukor


Elkészítés:

A durvára vágott felaprított csokoládészeleteket a tejszínnel együtt alacsony hőfokon felmelegítjük (ne forraljuk). Szűrőn áttörjük, lefedjük, és éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk.

A tojások fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá felverjük. Közben beleszórjuk a sót, a vaníliás cukrot és a cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, majd apránként rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. Az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 175 fokon 25 percig sütjük. A karimát meglazítjuk, és a piskótát a formában rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A zselatint beáztatjuk. A karimát levesszük, a tortalapot félbevágjuk. A hideg Milky Way krémet két adagban felverjük, és keverőtálba tesszük. Az alacsony hőfokon feloldott zselatinba apránként 8 evőkanálnyi habot vegyítünk, majd a maradék habba forgatjuk.

Az alsó piskótalapot a habbal kb. 1 cm vastagon megkenjük. A lecsöpögtetett, cikkekre vágott befőttel kirakjuk, és a gyümölcsdarabokat a habba nyomkodjuk. Habot simítunk rá, majd a másik piskótalappal befedjük. A tortát a maradék habbal bevonjuk, és 4-5 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Bonbonokkal tetszés szerint díszítjük, végül kakaóporral és porcukorral megszórjuk.

2009. január 2., péntek

Mokkatorta


Hozzávalók:

15 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojássárgája, 15 dkg liszt, 5 dkg vaj- a töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál instant kávépor, 0,5 dl kávélikőr, vaníliaaroma, 1 evőkanál citromlé- a torta bevonásához: 2 tasak tortabevonó, 0,5 dl frissen főzött feketekávé, 0,5 dl kávélikőr


Elkészítés:

A tojásokat és a tojások sárgáját a cukorral habüstbe tesszük. Vízfürdőn habverővel intenzíven keverve felmelegítjük. A vízfürdőről levéve tovább keverjük, amikor jól felhabosodott, hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat, és a vaníliás cukrot. A tésztát tortaformába simítjuk, mérsékelten meleg sütőben megsütjük, majd a sütőből kivéve jól lehűtjük.Közben a cukrot és a kávéport lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, majd sűrű cukorszirupot főzünk belőle. A tűzről levéve citromlével és kávélikőrrel ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukorszirupot, vaníliaaromával ízesítjük, majd az egészet habosra keverjük. A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.A tortát 2-3 karikára vágjuk, és megtöltjük a kávékrémmel, majd a kávéval és likőrrel ízesített tortabevonóval vonjuk be. A tortát hűtőben jól lehűtjük.Tálaláskor a felszeletelt mokkatortát tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük.

Fekete erdő torta


Hozzávalók:
1 kész kakaós piskótalap
- a töltelékhez: 3 dl meggylé, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 dkg cukor, 20 dkg meggybefőtt, 2 evőkanál zselatin, 6 dl tejszín, 2 evőkanál cukor
- a díszítéshez: 6-8 dkg csokoládéforgács, 1 dl tejszín, esetleg néhány szem meggybefőtt


Elkészítés:

A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve főzd sűrű rémmé. A tűzről levéve szórd bele a kimagozott meggyet is. A zselatint áztasd 1 dl vízbe, majd melegítsd addig, amíg teljesen feloldódik. A tejszínt verd kemény habbá, csorgasd bele a zselatint. A meggyes és a tejszínes masszát külön-külön töltsd habzsákba.A piskótát vágd három lapba, két lapot fektess egymás mellé, és a töltelékeket körben, csíkonként váltakozva, egyforma magasságban nyomd rá úgy, hogy a tejszínesből valamennyi krém megmaradjon.A lapokat helyezd egymásra, fedd be a harmadikkal. A félretett tejszínes krémmel a tetejét és az oldalát vond be, majd tedd hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.Végül az oldalát szórd be csokoládéforgáccsal, a tetejét díszítsd tejszínhabbal, meggyszemekkel.

Sárgabarackos joghurttorta


Hozzávalók:

3 tojás, 20 dkg cukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 7-8 dkg liszt, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 1 púpozott teáskanál sütőpor, kb, 1,2 kg sárgabarack vagy 2 doboz sárgabarackbefőtt, 42 g zselatin, 1 liter joghurt, 1 citrom reszelt héja, fél dl sárgabaracklikőr, 6,5 dl tejszín, 5 dkg mandulapehely, 5 dkg felaprított és 1 evőkanál darált, nem sózott pisztácia, sütőpapír


Elkészítés:

- A tojások fehérjét 3 ek. hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 7 dkg cukort és 1 zacskó vaníliás cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, majd rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 25-30 percig sütjük. - A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A piskótát keresztben úgy vágjuk ketté, hogy az alsó lap valamivel vastagabb legyen. Magas (kb. 8,5 cm) tortakarimát pattintunk köréje. - A joghurtot 10 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a lereszelt citromhéjjak kikeverjük. 33 g zselatint feloldunk, a likőrbe vegyítjük, és a joghurthoz adjuk. Beleforgatjuk a 2,5 dl tejszínből vert kemény habot és a krém negyed érszét az alsó lapra simítjuk. A kimagozott barack vagy a lecsöpögtetett befőtt felével kirakjuk, és a maradék krémet 4-5 evőkanálnyi kivételével rásimítjuk. Közepébe mélyedést nyomunk, és 15 percre a hűtőszekrénybe állítjuk. - A maradék barack felét 2-3 dkg cukorral pürésítjük. Belekeverjük a maradék feloldott zselatint és joghurtkrémet, majd a mélyedésbe halmozzuk. A másik tortalappal befedjük, és lehetőleg egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. - 4 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verünk, és 2/3 részével a karima eltávolítása után a tortát bevonjuk. Oldalába megpirított mandulapelyhet és felaprított pisztáciát nyomkodunk, a tetejét a maradék, cikkekre vágott barackkal díszítjük. A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk. A tortára habrózsákat nyomunk és darált pisztáciát szórunk.

Csokoládés piskótatorta


Hozzávalók:

- a tésztához: 10 dkg étcsokoládé, 4 tojás, 12 dkg kristálycukor vagy sütőcukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 10 dkg liszt, 7 dkg étkezési búzakeményítő, 2 púpozott teáskanál sütőpor, - a forma kikenéséhez. margarin és liszt

- a krémhez és díszítéshez: 9 evőkanál krémlikőr (pl. Baileys), 25 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 6 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 tojásfehérje, 3-5 dkg fehér csokoládé, 1 kis nejlonzacskó


Elkészítés:

- A tojások fehérjét 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá felverjük. Beleszórjuk a kétféle cukrot és a sót, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, végül beleforgatjuk a felaprított csokoládét. Margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es tortaformában, előmelegített sütőben, 175 fokon (gáznál 2-es fokozaton) kb. 30 percig sütjük. - A kihűlt piskótalapot keresztben háromfelé vágjuk és a likőrrel mindegyiket meglocsoljuk. A nagyobb darabokra tördelt csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A tejszínt habbá felverjük, és hűtőszekrénybe állítjuk. A 6 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a langyos csokoládét, azonnal beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjéket. - Az alsó lap köré karimát pattintunk. A lapot a csokoládéhab 1/4-ével megkenjük és a középső lappal befedjük. Megkenjük, a harmadik piskótalappal befedjük, és a torta tetejére vastagabb, hullámos habréteget készítjünk. Kb. 40 percre hűtőszekrénybe tesszük. - A maradék habot szobahőmértékleten állni hagyjuk. A fehér csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk. A karimát eltávolítjuk, és a torta oldalát a maradék habbal bevonjuk. Tetejére a folyékony fehér csokoládéval csíkokat rajzolunk. A tortát kb. 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.

Őszibarackos túrótorta


Hozzávalók:

2 tojás, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5-6 evőkanál tej- a túrókrémhez: 50 dkg túró, 2 dl joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 citrom, 1 dkg zselatinpor- a tetejére: 50 dkg őszibarack, 3 dl szűrt baracklé, 1 csomag tortazselépor


Elkészítés:

A tojásokat a vajjal és a cukorral keverd habosra. Add hozzá apránként a lisztet, a sütőport, a tejet és dolgozd össze alaposan. A masszát simítsd kivajazott, liszttel meghintett kapcsos tortaformába és előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt süsd meg.Eközben készítsd el a túrókrémet. Ehhez a túrót törd át szitán, keverd simára a joghurttal. Ízesítsd cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és citromlével.A zselatint kevés vízben (vagy szűrt baracklében) oldd fel, langyosítsd meg, és forgasd a túrókrémbe. A túrós masszát egyengesd el a kihűlt tésztalapon, és tedd a hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, a tetejét barackszeletekkel rakosgasd ki csinosan.A tortazseléport szórd a baracklébe, és a leírás szerint elkészítve öntsd a torta tetejére. Ha ez is megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeletelheted fel.

Tejszínes gesztenyetorta


Hozzávalók:
1 kész kakaós piskóta tortalap, 25 dkg gesztenyepüré, 2 evőkanál porcukor, 1-1 evőkanál rum és zselatin, 4 dl tejszín- a díszítéshez: csokoládéreszelék, gesztenyeszívek

Elkészítés:
A töltelékhez a gesztenyepürét törd össze, a rummal meg a porcukorral keverd simára. A zselatint áztasd be, majd melegítsd addig, míg feloldódik. A kemény habbá vert tejszínbe először vigyázve forgasd bele a gesztenyés masszát, majd vékony sugárban a már majdnem kihűlt zselatint.A piskótalapot vágd négybe, a lapokat egyenként kend meg krémmel, és helyezd őket egymásra. A torta oldalát és tetejét is vond be krémmel, és ha még marad egy kicsi belőle, töltsd csillagcsöves nyomózsákba, és cifrázd ki vele a tortát.Hűtsd be, tálalás előtt díszítsd csokoládéreszelékkel, gesztenyeszívekkel.

Epres piskótatorta


Hozzávalók:

3 tojás, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja és leve, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 3 lap zselatin, 450 g joghurt, 50 dkg eper, 400 g tejszín


Elkészítés:

A tojások fehérjét habbá verjük. Közben apránként beleszórunk 8 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sót. Beledolgozzuk a tojássárgájákat, belekeverjük a citromhéjat, végül a sütőporral és az étkezési keményítővel elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 30 percig sütjük. Kb. 15 percig pihentetjük, majd eltávolítjuk a karimát.A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe ázatjuk. A citromlevet felforraljuk a maradék cukorral, majd levesszük a tűzhelyről, és feloldjuk benne a zselatint. Kevés joghurtot vegyítünk bele aztán az egészet a maradék joghurthoz adjuk, és legalább 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.Kemény habbá verünk 200 g tejszínt, és adagonként a dermedő joghurtos krémbe forgatjuk. A piskótát két lapra vágjuk. A félbevágott eper felét a krémbe vegyítjük. Az alsó lapot megkenjük, befedjük a másik lappal, és 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tortát bevonjuk a maradék tejszínből vert habbal, a tetejét kirakjuk a megmaradt eperrel.